Tajemnica najcieńszego i najsmaczniejszego ciasta na pizzę: gotujemy po włosku
Jeśli jeszcze nie wiesz, to tylko we Włoszech robi się najbardziej autentyczne ciasto na pizzę bez dodatku jajek i mleka. To ciasto będzie cienkie, chrupiące i oczywiście bardzo smaczne!
Składniki:
Na jedną pizzę o średnicy 30 centymetrów:
mąka – 250 gramów;
woda – 150 mililitrów;
drożdże – 15 gramów świeżych lub 5 gramów suchych;
sól – 5 gramów;
oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe;
cukier – 0,5 łyżki stołowej.
Przewodnik krok po kroku:
Rozpuszczamy drożdże, cukier i sól w ciepłej wodzie.
Wsypujemy mąkę do miski, w której będziemy zagniatać ciasto.
Stopniowo wlewamy rozpuszczone drożdże do mąki, mieszając łyżką.
Dodajemy oliwę z oliwek do ciasta i zagniatamy rękami. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się giętkie i elastyczne oraz nie będzie kleić się do rąk.
Jeśli ciasto odchodzi od rąk, jest gotowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Układamy w formie lub na blasze wyłożonej pergaminem, najpierw smarując oliwą.