Tajemnica najcieńszego i najsmaczniejszego ciasta na pizzę: gotujemy po włosku

Jeśli jeszcze nie wiesz, to tylko we Włoszech robi się najbardziej autentyczne ciasto na pizzę bez dodatku jajek i mleka. To ciasto będzie cienkie, chrupiące i oczywiście bardzo smaczne!

Składniki:

Na jedną pizzę o średnicy 30 centymetrów:

mąka – 250 gramów;

woda – 150 mililitrów;

drożdże – 15 gramów świeżych lub 5 gramów suchych;

sól – 5 gramów;

oliwa z oliwek – 2 łyżki stołowe;

cukier – 0,5 łyżki stołowej.

Przewodnik krok po kroku:

Rozpuszczamy drożdże, cukier i sól w ciepłej wodzie.

Wsypujemy mąkę do miski, w której będziemy zagniatać ciasto.

Stopniowo wlewamy rozpuszczone drożdże do mąki, mieszając łyżką.

Dodajemy oliwę z oliwek do ciasta i zagniatamy rękami. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się giętkie i elastyczne oraz nie będzie kleić się do rąk.

Jeśli ciasto odchodzi od rąk, jest gotowe. Odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Układamy w formie lub na blasze wyłożonej pergaminem, najpierw smarując oliwą.