W życiu nie wyrzucę ani jednej skórki od mandarynki! Powiem ci, dlaczego nie mogę się bez nich obejść

Czy jadłeś mandarynkę? Dostałeś dużo przyjemności i codzienną porcję witamin? To jednak nie wszystko. Nie wyrzucaj skórki, teraz powiem Ci, ile więcej dobroci możesz uzyskać praktycznie za darmo.

Skórki to najcenniejszy surowiec, ponieważ czy zauważyłeś, jak długo zachowują swój delikatny aromat?

Suszę je cały czas jako domowy odświeżacz powietrza. Proces jest niewyobrażalny – położyłem je w pobliżu akumulatora i czekałem, aż wyschną do chrupkości. Oczywiście, część olejków eterycznych odparowuje podczas procesu suszenia. Rozbij ją – a pokój znów będzie pachniał południowymi owocami.

Wymagana jest mała płócienna torba. Musisz wsypać do niej połamane skórki mandarynki i ziarna kawy, związać to – i gotowe.

Ten pachnący woreczek można schować do kieszeni płaszcza lub futra, aby zachować jego świeżość. Można zrobić ich jak najwięcej i schować do szafy z pościelą. Zapach cytrusów odstrasza mole i komary oraz poprawia nastrój. Jeśli chcesz, możesz ograniczyć się tylko do skórek, bez kawy, tutaj do woli.

Możesz również zmielić skórki w młynku do kawy. Taki puder pachnie jeszcze mocniej, choć nie tak długo. Może być dodawany do ciasta. Jest również idealną przyprawą do mięsa.

Oczywiście, już się domyślasz, że mandarynki należy dokładnie umyć przed jedzeniem, inaczej wysuszona skórka nie nadaje się do jedzenia.

Wykorzystaj w pełni mandarynki, a szybko docenisz całe ich piękno.