Prawdziwi kucharze nie spuszczają wody po ugotowaniu makaronu. Teraz ja też to robię i polecam to wszystkim

Okazuje się, że wiele osób nieprawidłowo gotuje makaron. Ci, którzy choć raz próbowali słynnego włoskiego makaronu, zapewne zauważyli, że ma on zupełnie inny smak, odmienny od makaronu przygotowywanego w domu.

Faktem jest, że wcześniej makaron był wytwarzany z miękkiej odmiany pszenicy. Dlatego podczas gotowania trzeba go było stale mieszać, a po ugotowaniu spuszczać gorącą wodę i przepłukać w zimnej wodzie. W przeciwnym razie produkty skleiłyby się w jeden duży kawałek.

Teraz makarony powstają z najlepszych twardych odmian, wysokiej jakości. Są sprzedawane w przystępnej cenie w każdym sklepie. Są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i nie wymagają spłukiwania.

Szefowie kuchni we włoskich restauracjach uciekają się do małej sztuczki, aby nadać daniu wykwintny smak. Nigdy nie spuszczają wody po ugotowaniu makaronu, nazywając ją nawet “płynnym złotem”. Co jest w niej takiego specjalnego?

Faktem jest, że ta woda jest bogata w skrobi i zawiera wiele składników odżywczych. Kucharze używają jej jako naturalnego zagęszczacza do sosów. Najprostszy sos czosnkowy możesz przygotować samodzielnie w domu.

Po ugotowaniu makaronu, wlej trochę wody do małego pojemnika, dodaj sos pomidorowy, czosnek i świeże zioła, wymieszaj i zagotuj.

Sos ten podaje się z ugotowanym makaronem. Smak będzie jak w najlepszej włoskiej restauracji.